TYÖSSÄOPPIMINEN


Ennen työssäoppimista


Työssäoppimispaikan hakeminen

 • Ennen työssäoppimispaikan hakua mieti mitä haluat tulevalla jaksollasi oppia.
 • Etsi ainakin viisi vaihtohtoista paikkaa, joihin voisit hakea.
 • Valmistaudu huolella soittoon sekä käyntiin työpaikalla. Kirjaa muistilapulle ylös työssäoppimisjakson ajankohta.
 • Sovi milloin voit tulla kirjoittamaan työssäoppimissopimukset.

Työssäoppimissopimukset

 • Työssäoppimista ei voi aloittaa ennen kuin työssäoppimissopimukset on allekirjoitettu ja kullakin osapuolella on omat paperit.
 • Tarvitset kolme kappaletta valmiiksi täytettyjä opiskelijan työssäoppimissopimuksia. Täytä sopimus huolella
 • Selvitä ohjaavan opettajasi kanssa tarvitsetko työssäoppimispaikalle myös yrityssopimukset vai onko ne jo täytetty kyseisen yrityksen kanssa

Työssäoppimisen aikana

Työssäoppimisen on nimensä mukaisesti työssä oppimista. Osan visualistin opinnoista opit työpaikalla työssäoppien ja osan koulussa. Myymälöissä opit esimerkiksi mallinukkien käsittelyä, esillepanojen rakentamista, ohjeistusten lukemista, hyllyttämistä, hälyttämistä, kurmien purkamista ja asiakaspalvelua ja myyntityötä. Lehdissä opit lisää kuvausjärjestelyistä, tuotetuntemuksesi kasvaa ja opit uusimmista trendeistä. Mainostoimistoissa taas syvennät osaamistasi graafisesta suunnittelusta, taitto- ja kuvankäsittelyohjelmistojen käyttöä ja kamppanjasuunnittelua. Jokainen työssäoppimispaikka on erilainen ja sinä saat itse suunnitella oma työssäoppimispolkusi.

Työssäoppimispaikan pelisäännöt

 • Selvitä tarkoin työssäoppimispaikkasi aikataulut. Milloin työt alkavat minäkin päivänä ja milloin päättyvät, milloin ja minkä mittaiset tauot ovat? Noudata työaikoja säntillisesti ja varaudu tarpeen vaatiessa joustamaan, jos työpäivän päätteksi pitää saattaa jokin työ kuntoon. 
 • Pukeudu työpaikalle asiallisesti ja siististi. Tummat pitkät housut ja pitkähihainen paita toimivat useimmiten. Muista, että verkkarit, liian avonaiset pääntiet, minihameet ja hihattomat paidat eivät kuulu työpukeutumiseesi. Lävistykset ja suuret korumäärät kannattaa jättään kotiin työpäivän ajaksi. Jos saat työpaikaltasi työvaatteet niin pukeudu niihin. 
 • Ruoka ja kahvitauot ovat työpaikoilla yleensä lyhyitä. Nopein ja helpoin tapa huolehtia omasta jaksamisestasi on ottaa terveelliset eväät mukaan. 
 • Muista tervehtiä työntekijöitä saapuessasi työpaikalle ja muistathan myös sanoa heipat lähtiessäsi. 
 • Työviikon pituus on aina 37,5h. Työvuorosi voivat vaihdella työssäoppimisen aikana, siten että teet välillä aamuvuoroja, iltavuoroja ja viikonvaihdevuoroja. 
 • Käytä päivittäinen työaikasi tehokkaasti ja pyydä aina tarvittaessa apua. Taskussa on hyvä pitää pientä muistivihkoa, johon saa laitettua ylös päivän työlistaa. 
 • Työpäivän ajaksi on syytä kännykkä jättää pukukaappiin. Työpäivän aikana ei voi siis käyttää kännykkää. 

Sairastuminen ja tapaturmat

 • Jos sairastut niin sinun pitää ilmoittaa välittömästi asiasta työpaikallesi sekä työssäoppimista ohjaavalle opettajallesi. Tekstari ei riitä vaan hoida asia soittamalla.  
 • Työssäoppimispaikalla pätevät työpaikan sairaspoiussaolokäytänteet. Selvitä työpaikan kanssa tarvitsetko heti ensimmäiseltä sairaspäivältä lääkärintodistuksen. Tarvittaessa hankit lääkärintodistuksen ja toimitat työpaikalle. 
 • Visualisteilla on käytössä nollatoleranssi poissaolojen suhteen. Eli jos sairastut tai olet muusta syystä poissa työpaikalta sinun pitää korvata jokainen poissaolopäivä työpaikalle. Muutoin työssäoppimisesta ei synny riittävästi osaamispisteitä. 
 • Työssäoppimismatkojen ja työpäivän aikana jokaisella työssäoppijalla on vakuutukset koulun puolesta. Jos sinulle sattuu matkan tai työpäivän aikana jokin tapaturma niin ole heti yhteydessä koulutussihteeriimme Arja Viitakkeeseen 044-7704701. Hän laatii kanssasi tapaturmailmoituksen vakuutusyhtiölle 

Bloggaustehtävät

 1. Esittele työssäoppimispaikkasi. 
 2. Esittele yrityksen tuoteryhmät, tuotealueet ja tuotteet pääpiirteittäin. Lisää kuvia havainnollistaaksesi postausta. 
 3. Esittele työpaikkasi esillepanoratkaisuja. Kerro mitä eroavaisuuksia eri esillepanoilla on. Minkä nimisiä esillepanot/esillepanoalueet ovat?
 4. Työpaikkasi sanasto. Listaa ainakin 15 uutta sanaa mitkä olet oppinut ja kerro mitä kukin sana tarkoittaa.
 5. Selvitä mitä lisämyynti ja ristiinmarkkinointi tarkoittavat. Kerro miten sinä teet lisämyyntiä yrityksessä ja miten sinä voisit tehostaa lisämyyntiä? Kerro kuvin ja omin sanoin miten ristiinmarkkinointi näkyy yrityksessä. 
 6. Trendit. Kerro kuvin ja sanoin mitkä ovat tällähetkellä vallalla olevat trendit.
 7. Työnkuva, tiimityö ja eri toimijoiden roolit. Tee kuvaus omasta työviikostasi, jossa kerrot edellä mainituista asioista. 
 8. Näiden bloggaustehtävien lisäksi muista postata arjestasi työpaikalla. Esittele aikaansaannoksiasi ja kerro työstäsi. Mitä olet oppinut?
 9. Myymälätila skannaus. Jokainen yritys, yhdistys, järjestö jne. yrittää rakentaa kilpailijoista erottuvaa identiteettiä. Identiteettiä rakennetaan mm. tuotteiden, palvelun ja visuaalisen ilmeen kautta. Myymälätilan skannaus tehtävänäsi on skannailla työssäoppimispaikkaasi. Millaisin visuaalisin keinoin työssäoppimispaikkasi rakentaa visuaalista identiteettiään? Heittäydy asiakkaan rooliin ja avaa silmäsi apposen ammolleen. Mitä näet ensimmäisenä kun lähestyt yritystä? Millainen sisäänkäyntialue on? Millaiset teippaukset, matot, a-telineet, valaistus, näyteikkunat jne. ovat? Mitä näet kun astut ovesta sisään? Millaiset värimaailmat, kalusteet, materiaalit, graafiset materiaalit, ykköspöytä jne. ovat? Kuinka tilassa ohjataan liikkumistasi? Miten myymälätilalayout ja reititykset rakentuvat? Tutki vieläkin tarkemmin miten mm. hintaviestintä, kuitit, pakkausmateriaalit on ratkaistu? Millainen on kassa-alue ja miten siellä toimitaan? Millainen on viimeinen näkymä kun poistut tilasta? Kuinka asiakaspa tervehditään, palvellaan ja kiitetään? Tutki vielä lopuksi yrityksen painettu esite- ja mainosmateriaali sekä verkkosivut ja somekanavat. Puhuvatko verkkosivut ja yritys samaa kieltä? Perustele mielipiteesi. Käytä tehtävän apuna vakuvuvaa, videota ja piirroksia.

Ammattiosaamisen näyttö ja arviointikeskustelu

 • Työssäoppimisjakson yhteydessä annetaan ammattiosaamisen näyttö. Ammattiosaamisen näytössä osoitat oman osaamisesi ennakkoon sovitun työtehtäväkokonaisuuden yhteydessä.
 • Ammattiosaamisen näyttö suunnitellaan yhdessä ennen näytön aloittamista. Amaatiosaamisen näyttö koostuu jostakin / joistakin työtehtävistä mitkä tulisit muutoinkin työssäoppimisen yhteydessä tekemään. Esimerkiksi Asiakaspalvelun ja myyntityön näyttö voi olla työssäoppimisjakson viimeisten kolmen viikon aikana tapahtuvat asiakaspalvelun ja myyntityön tehtävät. 
 • Ammattiosaamisen näytössä arvioidaan: 1. Työprosessin hallinta 2. Työtehtävien, menetelmien ja materiaalin hallinta 3. Työn taustana olevan tiedon hallinta sekä 4. Elinikäisen oppimisen avaintaidot. Arviointi asteikko on 1-3. Arviointi käydään arviointikeskusteluna, jossa aloitetaan omasta itsearvioinnistasi. Tee siis huolellinen itsearviointi kirjallisena ennen arviointia ja ota kooste mukaasi arviointiin. 
 • Tee kirjallinen kooste ammattiosaamisen näyttösi työvaiheista. Liitä koosteeseen kuvia ja nimeä jokainen työvaihe huolella. Kerro myös omin sanoin mitä kukin työvaihe piti sisällään. Ota tämä kooste mukaasi arviointiin. 

Vaitiolovelvollisuus

 • Sinulla on vaitiolovelvollisuus työpaikkasi sisäisistä asioista. Vaitiolovelvollisuus koskee kaikkia luottamuksellisia asioita, joita sinulle selviää työssäoppimisen aikana. Lisäksi vaitiolovelvollisuus koskee kaikkia asiakkaisiin ja henkilökuntaan liittyviä asioita. Vaitiolovelvollisuus jatkuu työssäöoppimisen päätyttyä.

Työssäoppimisen jälkeen


Ruokaraha

 • Jos työpaikallasi ei ole työpaikkaruokailua niin olet oikeutettu saamaan ruokarahaa. Ruokaraha maksetaan jokaiselta työpäivältäsi. Ruokaraha on 3,35€/päivä
 • Ruokarahaa pitää erikseen anoa ruokarahalomakkeella, johon täytät työpäiviesi lukumäärän, oman tilinumerosi ja työssäoppimispaikkasi tiedot. Palauta valmiiksi täytetty lomake välittömästi työssäoppimisjakson päätyttyä ryhmänohjaajallesi. 
 • Ruokarahaa ei makseta, jos et ole itse anonut sitä tai toimittanut lomaketta välittömästi työssäoppimisen jälkeen. 

Työssäoppimispaikan esittely

 • Valmistaudu esittelemään työssäoppispaikkasi, päivittäiset työtehtäväsi ja kertomaan mitä opit jakson aikana. Esityksen kesto on noin 5min ja esitys sisältää runsaasti kuvia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti